Over mij

Barbera Kersbergen

Zolang ik mij kan herinneren verwonder ik mij over het leven en sterven van mensen en ben ik geboeid door zingeving en levensvragen. Komt dit omdat ik als kleuter al na een paar dagen afscheid moest nemen van mijn nieuwe zusje? Of omdat ik Barbera heet, net als mijn oma die op jonge leeftijd is gestorven?

Opleiding het moment

In 2017/2018 heb ik de opleiding Ritueel begeleiden rond de dood en bij leven gevolgd bij Het Moment. De opleiding speelt in op de behoefte aan zingeving bij belangrijke momenten van het leven, in een samenleving waarin de kerk minder vanzelfsprekend is. Het gebruik van persoonlijke symbolen kan daarbij helpen.

Ik ben lid van de Landelijke Beroepsvereniging voor Ritueelbegeleiders. en werk samen met collega’s in Friesland.

Mijn visie op sterven

Iedereen heeft een eigen beeld bij sterven en leven na de dood. Mijn visie op sterven is breed en holistisch: Als ik sterf leef ik voort in mijn kinderen, aan wie ik het leven heb doorgegeven. Ik leef voort in mijn werk en in mijn ideeën. Mijn lichaam leeft voort in het eeuwige ritme van de natuur. Mijn ziel tenslotte verlaat mijn lichaam en leeft voort op een plaats van louter liefde waar tijd en ruimte oneindig zijn.

Gaastmeer

Ik ben opgegroeid in het zuiden van het land en ik woon sinds 1998 in Friesland. Eerst in Sneek en sinds mei 2019 in Gaastmeer.